Ritkán veszünk péksüteményt, de ha betévedünk a Tesco-ba, ott is a pékáruk közelébe, akkor a tejfölös-fokhagymás bagettől rendszerint elcsábulunk. Pünkösd alatt is eszembe jutott, és rájöttem, hogy ilyet talán én is tudok kreálni! Van egy jó kis nosztalgiakiflis receptem, ezt már csak egy kis tejföllel, fokhagymával és sajttal kellett megspékelni, és persze egy más formában megsütni.
Ami kellett hozzá:
- 35 dkg liszt
- 2,5d l tej (jelen esetben zabtej, annál az egyszerű oknál fogva, hogy az állati tejet nem szeretjük)
- 1 csomag szárított élesztő
- 2,5 dkg vaj, vagy margarin
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
- 150 g tejföl (egy nagy dobozos fele)
- kevés reszelt sajt
- kevés frissen őrölt színes bors
Először is a meleg, cukros tejben megfuttattam az élesztőt. Amíg ő sprintelt, addig én kimértem a lisztet, belekevertem a sót, az olvasztott vajat, és ebbe öntöttem végül az élesztős tejet is. Alaposan összegyúrtam, megdagasztottam, hogy még a macskám is megirigyelhette volna, és félreraktam pihenni.
Amikor aztán jól megkelt, újra átgyúrtam, és nyolc gombócot szakítottam belőle, amit szétlapítva, a közepét meghasítva sütőpapírra tettem. A tejfölt a fűszerekkel és az reszelt fokhagymával elkevertem. A fokhagymát illetően kicsit renitens vagyok, nem szeretem a fokhagymaprést, apró lyukú reszelőn szoktam inkább lereszelni. Ezt a tejfölös keveréket elosztottam a tésztákon, majd ezek tetejére került a reszelt sajt.
Forró sütőben kb. 20 perc alatt el is készült. Szerintem ízre tökéletesen ugyanolyan lett, formára talán kevésbé, de ha még azt is sikerült volna eltalálni, az már túl tökéletes lett volna! :D