Vettem két fej karalábét. Két választási lehetőség kínálkozott: vagy felszeletelem,és kirántom, vagy lereszelem, és fasírtként végzi. Krisztina lányom mondta ki az ítéletet: fasírt!
Tehát lereszeltem. Összekevertem egy kis fej felaprított vöröshagymával, két gerezd fokhagymát reszeltem, és két tojást ütöttem bele. Fűszereztem sóval, borssal, pici oregánóval, majorannával, és ment még bele egy teáskanálnyi pirospaprika is. Jól összedolgoztam, majd tettem még bele 3-3 evőkanálnyi zabkorpát és útifűmaghéjat (zsemlemorzsával helyettesíthető).
Kicsit hagytam állni, addig negyed kiló kölest sós, ételízesítős vízben kifőztem, és a fagyasztóban talált mexikói vegyes zöldség felét is megpároltam. Amint elkészültek, összekevertem, így szép, egészséges, illatos és finom köretet kaptam.
A fasírtból kis gombócokat gyúrtam, amit szezámmagba hempergettem, és forró olajban kisütöttem. Nagyon könnyen odaég, ezért célszerű jó forró olajba tenni, hogy egy kis kérget kapjon, aztán lejjebb venni a lángot, hogy a szezámmag ne égjen meg, de a belseje is átsüljön. Én egy kis majonézzel tálaltam.