A legújabb mániám a fűszernövényekhez köthető! Sorra gyűjtögetem be őket, és már egészen jól megy az életben-tartás is! :D Olyan jó érzés, hogy csak lecsippentem az ablakból az oregánót a pizza tetejére, vagy a bazsalikomot a paradicsomlevesbe, a mentáról nem is beszélve, ami az elmúlt napokban nagyon jót tett a jeges limonádénak. Össze sem lehet hasonlítani a szárított változatokkal!
Legutóbb vasárnap délután tört rám az "úgy ennék valami nem is tudom mit!" érzés. Ilyenkor megy a konyhai felderítés: mi van a hűtőben? és a szekrényben? na és ott hátul még valami esetleg? Így alakult, hogy megakadt a szemem néhány szem árva kivin. Eszter kolléganőmtől kaptam egy cserép citromfüvet, úgy gondoltam kiváló párost alkotnának együtt! Így hát megpucoltam négy kis kivit, felaprítottam őket, és néhány (5-6) hajtás citromfüvet tettem mellé.
Olyan negyed pohárnyi útifűmaghéjat találtam otthon, ugyanennyi kókuszreszeléket is tettem hozzá, hogy legyen egy kis "teste". Igazából mandulalisztet képzeltem hozzá tökéletesnek, de ez nem volt otthon, maradt a kókuszreszelék. Kapott még egy kanál xilitet, és egy botmixerrel masszává dolgoztam őket.
Kicsit betettem a hűtőbe, hogy az útifűmaghéj nyugodtan tegye a dolgát! Magas rosttartalma miatt magába szívja a nedvességet, és így könnyebb dolgozni a masszával. Kb. fél óra múlva aztán előkerült, és kis golyók születtek a citromfüves-kókuszos-kivis anyagból, amit kókuszreszelékbe forgattam. A kivi savanykás íze mellé szerintem nagyon jól passzolt a citromfű aromája.
Ezt aztán nyakon ragadtam, és a szintén frissen szedett mentából és citromból készített jeges limonádé társaságban jött velem a teraszra, hogy együtt élvezzük a májusi napsütést!