Ez még egy nyári "emlék", de a cukkini még mindig nem drága, úgyhogy akár aktuális is lehet. A pizzatésztám a jól bevált recept szerint készült, viszont olyan óriás cukkinik nőttek idén, hogy egyszerre el sem fogyott egy egész. Itt is a cukkinifasírtból mentett kis maradékot használtam fel. Tehát ami kell két ilyen koszorúhoz:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg búzadara
- 2,5-3 dl víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- egy teáskanál só
- egy csomag szárított élesztő
Feltétnek:
- egy csomag mini mozzarella golyó
- 10-12 szem koktélparadicsom
- maradék, vagy egy kicsi cukkini
- zöld pesto
- kb. 5 dkg tappista sajt
Először is a búzadarát és a lisztet összekeverem, bele a sót, és a szárított élesztőt, majd nyakon öntöm a vízzel. Egy villával folyamatosan kevergetem, húzom össze, közben beleöntöm az olajat is. Ahogyan az élesztő kezd dolgozni, és a liszt is duzzad, egyre keményebb lesz a tészta, ezért a végén már kézzel dolgozva gyúrom, dagasztom alaposan. Amikor megvagyok vele, félreteszem, és hagyom kelni olyan háromnegyed órát.
Amikor aztán szépen megkelt, akkor kettévágom a tésztát, és külön-külön ismét átdagasztom, azután két kerek formát nyújtok belőle. Itt aztán egy pizzavágóval egy csillagot vágok a két tésztalap közepébe, tehát úgy, mintha meg akarnám felezni, de nem a tetejétől az aljáig vágom, hanem hagyok egy kis peremet. Aztán balról jobbra, és átlósan is. Mintha nyolcfelé vágnám a pizzát, csak nem vágom végig.
Jöhet a díszítés! Én zöld pestóval kentem meg, de aki szereti, az csinálhatja paradicsomos alappal, hagyományosan. Az egészben hagyott peremen aztán szépen sorba rakosgattam a mozzarellagolyócskákat, a koktélparadicsomot, a cukkiniszeletet, és újra a mozzarellát, a paradicsomot és így tovább. Végül pedig kihajtogattam a pizza közepét, rá a peremre. Átkentem olajjal a tésztát, megszórtam a lereszelt trappistával, és forró sütőben addig sütöttem, amíg szépen meg nem pirult a teteje.