Laktató uzsonna elsősorban a köles miatt, de a túró miatt fehérjében is gazdag. Én legjobban a mandulát szeretem ropogtatni benne.
Három különböző anyagunk lesz:
- 75 g kölest főzzünk meg 2,5 dl tetszésed szerinti tejben, és hagyjuk kihűlni.
- Fél kiló túrót keverjünk el egy kis doboz vaníliás joghurttal, és 3-4 kanál kedved szerinti édesítővel.
- 2 evőkanál narancslébe csavarjunk bele egy fél lime levét, egy kevés "cukrot" is adjunk hozzá, és ebbe tegyük a fél kiló megmosott, lecsumázott és felszeletelt epret, azaz marináljuk.
Őszintén szólva eddig fogalmam sem volt róla, hogy mi az a marinálás. Wikipédia szerint: "A marinálás élelmiszerek elkészítés előtti pácolása fűszerezett, gyakran savas kémhatású folyadékban." Jó pap holtig tanul.
![]() |
![]() |
Ezután csak annyit kell tenni, hogy a tejbe főtt kölest a túrós egyveleggel összekeverjük, és tálalás előtt kanalazunk a tetejére a marinált eperből, és végül megszórjuk egy kis pirított mandulaforgáccsal. Ebből a mennyiségből elég sok lesz, 4 nagy-étvágyú személynek uzsonnára bőven elég.