Edina kolléganőm kérdezte tegnap, hogy "ti vegák mit esztek Húsvétkor a sonka helyett?". Akkor hirtelen csak annyit válaszoltam, hogy bármit, ami húsmentes. A bármiből idén többek között végül ez lett. :)
Régóta barátkozom az édesburgonyával, kevés sikerrel. Az édes az nagyon is oké, a burgonya is az, de így együtt valahogy nekem nem az igazi. Ugyanakkor tudom, hogy nagyon egészséges, vitaminokban (C, B2, B6, E) és ásványi anyagokban (kálium, réz, mangán) igen gazdag, és 100 gramm energiatartalma csak 117 kalória, ami igen jól hangzik. Ezért keresem azt a receptet, és kísérletezgetek vele folyamatosan, hogy megtaláljam végre, ahogyan én is szeretem.
Zöld Avocádó blogját nagyon kedvelem, és ezt a répafasírt receptet is nála találtam, csak itt-ott igazítottam saját szájam íze szerint. Azt hiszem ezt kerestem már régóta, és most végre megvan! Az édesburgonya innentől kezdve ebben a formában nálam is jöhet!
Egy édesburgonyát megpucolva, felkockázva puhára pároltam, három szál sárgarépát és három gerezd fokhagymát hozzáreszeltem, egy nagy fej vöröshagymát felkockáztam, ezt is beletettem. Sóval, borssal, ételízesítővel és egy kis csokor felaprított zöldpetrezselyemmel, kevés pirospaprikával és egy kanál mustárral fűszereztem. Egy marék szezámmag, egy kanál útifűmaghéj és egy kanál lenmag került még bele, amit három evőkanál vízben kocsonyásra áztattam.
Mindezt géppel alaposan összeaprítottam, és a kapott masszából sárgarépaformákat készítettem. Sütőpapíron 200 fokon megsütöttem. Párolt rizzsel, és vegán "tojássalátával" tálaltam.